onsdag 12 augusti 2009

En doft av Balkan



Vi beslöt att stanna hemma denna semestern, att inte åka till Serbien eller Kroatien utan i stället låta våra pengar förränta sig så vi någon gång kan få vårt kök som vi nu kan se långt bort i horisonten. Semestern har varit jättehärlig på alla sätt och vis och vi är trots allt nöjda med det typiskt svenska vädret. Men visst är det så att man ändå längtar ner... Idag gjorde vi något åt det. Vi handlade en stor påse med röda avlånga paprikor på Simmo Livs och jag stekte dem på plattan, som sig bör. Doften som snabbt sprider sig i huset är så underbar och man färdas direkt 200 mil söderut och man befinner sig innan man vet ordet av hos svärfar, sittande under hans vinrankor, framför ett dignande bord av diverse läckerheter.

Paprikorna på plattan stektes svarta, jag skalade dem, filéade dem och lade dem i blandningen av vatten, vitvinsvinäger, olja och vitlök. Ojojoj, så gott de ska smaka i morgon!!!

Stekt paprika (ca 5 st)
Sätt på en spisplatta på det högsta
Lägg på paprikorna. Det knastrar och sprakar
och doften av utlandet kommer med en gång.
Vänd paprikorna efter en stund, de skall vara svarta runt om.
Ju svartare desto bättre.
När de är svarta på så stor yta som möjligt - lägg dem i en skål med kallt vatten.
Du kan nu lätt skala bort det svarta på paprikan och på så sätt få fram det goda
"köttet".
Skär bort toppen och skär sedan paprikan på längden, så du får två "filéer".
Skölj bort de små kärnorna på insidan av filén
Paprikafiléerna lägger du i en blandning av vatten, vitvinsvinäger, olja och vitlök.
Fördelningen är ungefär;
2 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl olja, (rapsolja är bäst, då den e smaklös)
2 klyftor vitlök.
Huvudsaken är att de filéer du gjort i ordning är täckta av denna blandning.
Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar